tirsdag den 22. november 2011

Bilbao uge 45 fra mandag den 7. november 2011 til søndag den 13. november 2011

Ugen bød på godt vejr hele ugen med 16-23 °C - ikke værst efter en stormfuld weekend.

Denne uge er mest gået med at gøre skibet klar til afgang tirsdag i næste uge. Der er stadig mange ting på listen så der må prioriteres.

Af de mere generelle opgaver var der indkøb af proviant til det næste lange stykke ned til Las Palmas. Der var mange tunge ting der skulle slæbes som frugt og grønt(ca. 30 kg) som jeg havde i min store taske og en anden dag var der storindkøb i supermarked(Eroski) hvor vi dog tog en taxa hjem. Samme sted som supermarkedet var der også en Leroy Merlin(Silvan), en kineser butik og en 50 butikker med tøj. De 50 butikker med tøj købte vi ikke noget i men kineser butik havde meget billigt plastik, el og andet isenkram. Leroy Merlin leverede fittings, værktøj, skuffeinddelere og andet godt til arbejde på skibet. 

Ellers gik tiden med at følge op på leverancerne til forstag, sejl og reb om de fulgte tidsplanen - de fulgte planen til punkt og prikke - det var hverken til dansk eller spansk tid. Der var lige rebene men det var ikke det værste - det kunne lade sig gøre uden. Far fik limet lidt dæk i løbet af ugen - beklædningen(treadmaster) har det med at løsne sig fra dækket især når bølgerne slår ind over dæk. Det ville ikke helt som far, limen kunne ikke holde beklædningen helt nede til dæk så det gabte mere og mere imens det tørrede. Hempel epoxylimen var noget bedre. Der var ihvertfald ikke de samme udfordringer. Til sidst lykkedes det dog far at få beklædningen ned på plads. Vi havde smed forbi til at ordne søgelænderet der havde fået fået nogle slag af rullesystemet og blevet skævt og løst i det.

Thomas havde stadig sine udfordringer med agtertoilettet - afløbsrens nyttede ikke og rensewiren kunne ikke komme ordentlig om hjørner i rørsystemet. Det brugte Thomas meget tid på. Næste trin var at skære røret over og føre rensewiren den anden vej. Efter en del møge og besvær lykkedes det. Der var ikke noget særligt i røret men åbenbart nok til at der skulle bruges flere dage med at få hul igennem.
Fortoilettet havde sine problemer med at få søvand ind efter det havde blæst en del i weekenden - så der var nok kommet en del skidt i indgangsporten. Der blev blæst med lidt trykluft tilbage i systemet og så spillede det igen.
Vi mistede vores backup VHF antenne allerede inden Stevns og den primære blev revet af med den iturevne genua - så vi har brugt en del tid på at finde en antenne der kunne monteres som vi gerne ville have det. Vi fandt ikke nogen superløsning men vi fik da købt en som også er monteret. 
Mini-C blev også ved med at drille - efter flere gange at have målt på forbindelserne - skrev Thomas til Trane & Trane, at vi fik en fejlalarm på Mini-C's nødknap og at vi var sikre på at vi havde koblet det op som beskrevet. Trane & Trane tænkte lidt over den og vendte tilbage med at de heller kunne få det til at fungere. Et par dage efter kom de med løsningen og knappen giver ikke fejlmeddelse mere. Den er der også brugt et par dage fra vores side på at måle igennem og fejlsøge på.
Generatoren på den batteribank vi bruger mest og til alt det vigtige lod ikke til at levere den spænding der er nødvendig. Thomas tog den ind til en mekaniker som testede den på en bænk - den virkede som den skulle. Hjem med den igen. Den virker stadig ikke som den skal - så vi kan kun lade på den batteribank, når vi er for sejl og kan starte elværket.

Imens vi sejlede havde vi haft lidt problemer med at kortplotteren, idet den ligesom ikke kunne læse sd-kortene som sidder i den med detailkort - præcis kystlinje, havdybder og sømærker. Indtil videre havde vi bare taget sd-kortene ud og ind nogle gange og tændt/slukket kortplotteren - så sprang det igang. 
I Bilbao bruger vi kortplotteren til at give alarm hvis ankeret skulle rive sig løs og vi flyttede os mere end 70 meter - vi blev heldigvis liggende. Men en dag var der ikke nogle detaljer igen - og de tidligere løsninger virkede ikke - det var ikke så godt. Vi kunne faktisk ikke lige overskue at skulle købe en ny - vi havde nok projekter i forvejen. Der blev søgt på nettet efter løsninger - ny firmware blev downloadet og soft/hardreset blev noteret. Der skulle ikke mere end en softreset til og så virkede det igen - hvilken lettelse det var. Firmware blev også opdateret nu vi havde den.

Jeg bruger en del tid på at skrive dagbog og man kan ikke skrive det om aftenen for der er man for træt og om dagen skal der laves nogle af projekterne - så det er lidt svært at finde overskud og tid til at skrive. Men det lykkedes mig at komme uptodate inden afgang fra Bilbao.

Når det regner eller når der står en del vand ind over cockpittet drypper det ned med vand i kabyssen - det er ikke godt. Loftet skulle tages ned men det er ikke lige til - først skal gardinlisten ned derefter skal listeloftet ned i den rigtige rækkefølge - det er næsten helt umuligt at få ned - det passer perfekt. Derefter er der brædderne der er skruet op, dampspærren og 100 mm rockwool. Rockwoolen var mange steder våd men lige hvor det kom fra er stadig uvist idet der oppe under jerndækket er et hulrum inden ståldækket hvor spil, ruller og andet udstyr på dæk er skruet fast. Det blev besluttet at sætte dampspærren og brædderne op igen og derefter prøve at se hvor vandet kom fra. Jeg var glad for at jeg havde mærket alle delene op med numre og retning samt lavet en tegning - for ellers ville det være noget svært at få på rette plads igen.

Thomas' gasgrill har været i brug meget af ugen med bøffer, hel kylling og Mortens aften stod den på andebryster. Stegt perfekt hver gang - især kyllingen var vi noget spændt på - men den kom ud saftig og gennemstegt - ikke værst. Til Mortens aften havde vi alle mand i gang - Thomas med andebryster på grill, Morten med rødkål og rødvinssovs mens far stod for en gang vellykkede brune kartofler. Det er ikke lige sådan at lave mange forskellige tilbehør når der kun er to blus som vi bruger.
Vi har været lidt på restaurant og på fiskerestauranten bød de på pighvar - det smager rigtigt godt - fast og saftigt i kødet. Vi er begyndt at bestille pomfritter til hovedretten for ellers er det kun fisken/bøffen vi får til hovedret uden tilbehør - det er lidt tamt.

Onsdag var vores gråvand og sortvandstanke fulde så vi tog ud på åbent vand - langt fra kysten for at få det tømt - det tog det meste af dagen for en af pumperne kunne ikke ansuge sortvandet. Efter en time eller to lykkedes det dog at få renset røret og fyldt røret med væske. På vej ind til havnen igen var der igen vindstød af kulingstyrke. Det tror vi der er rimelig ofte lige der - for på dagen vi ankom til Bilbao var der ikke synderlig meget vind men på vej ind i havnen blæste det en hård vind fra bjergene eller slugterne.
Inden vi ankrede op igen sejlede vi under Vizcaya Bridge og tilbage til opankringsstedet. Det var meget hyggeligt.
Opankringen gik fint men da vi skulle ind til land for at spise pighvar var påhængsmotor våd efter sejlturen og kunne ikke starte. Vi hev og hev i startsnoren. Tændrøret blev taget ud og tørret. Der blev hevet igen i startsnoren. Tændrøret blev testet om det virkede. Ledningerne blev tørret. Der blev hevet igen i startsnoren og efter mange hiv gav den et piv - men ikke mere end det. Vi hev og hev igen. I de sidste 5 hiv som nok var 20 hiv lykkedes det at få den igang. Afsted ind til marinaen og lægge til. Start af motor til hjemturen var ikke noget problem.

Fredag havde vi topmøde på skibet for at komme med en ny dato til Pia og Else-Marie således at der kunne arbejdes på at ændre billetterne til den 26. december istedet for den 12. december som vi ikke kunne nå. Pia ringede først til det danske Air France kontor som egentlig var indstillet på at tage billetten tilbage mod at en ny blev købt men eftersom billetterne var købt over den franske hjemmeside skulle der tages kontakt til Air France i Frankrig. Næste dag ringede Pia til Frankrig men de kunne ikke charmeres på samme måde som de danske - billetterne er tabt. Pia prøvede også en bekendt indenfor rejsebranchen men samme besked - billetterne er tabt. 

Tidsplanen holdt og vi kom afsted fra Bilbao sent tirsdag den 15. november 2011.

tirsdag den 8. november 2011

Bilbao uge 44 fra mandag den 31. oktober 2011 til søndag den 6. november 2011

Vejret var glimrende fra mandag til fredag aften med 15-20°C, let skydække eller skyfrit og let vind. Til tider kom der et par byger forbi og et par nætter regnede det mere vedvarende. Det skiftede fredag aften til hård vind til kuling, regn og 15°C og sådan blev det ved til natten mellem søndag og mandag. Vindmøllen blev nød til at bremse flere gange fordi den nåede op over 20A´s ladning på 24 V batteribanken - inden weekenden havde vi den på max 16A´s men der stod den stille det meste af tiden så vi har sat den op til max 20A - da det er kortvarigt den når op i nærheden af de 20A. Søndag var gummibåden ved at blive revet løs fra båden - den primære fortøjning var gået op og gummibåden var fyldt med 200-300 liter vand - far fik bunden den fast med en fortøjning. Thomas fik tømt gummibåden for det meste vand med en 20L spand og bagefter fik vi den primære fortøjning bundet på.

Den sidste uge er gået med at almindelige indkøb, småindkøb til båd og få bestilt sejl/forstag. Derudover har far været i agterrum for at få placeret watermakeren efter der er er lagt et vandret dæk, der er mere praktisk og fredag var han i stævnet for at få ryddet op der. Jeg har fået skrevet en del dagbog og lappet lidt vinduer hvor det har regnet ned. Thomas har arbejdet på Mini-C og Skipper samt det helt nye projekt skruer og møtrikker.

Vi har to 40x60 cm ruminddelte trækasser kun med skruer, møtrikker, popnitter og skiver. Thomas var blevet lidt træt af at det aldrig var lige at se om vi havde den skrue man ledte efter og satte sig for at få system i kasserne. Han er kommet igennem den ene kasse men mangler nu nogle små poser til de dele hvor der ikke er så mange tilbage. Det er ikke sådan at finde hverken hos byggemarkedet eller i supermarkedet.
Æggebæger, router, brun sæbe, termokande 1L med bred bund er andre ting vi heller ikke lige kan finde - den brune sæbe er nok mest fordi vi ikke ved hvad det hedder på spansk. I det hele taget har kommunikation til tider været noget besværligt - både i supermarkedet, på restaurant og specieldele til båden. Nu har vi en lille spansk/engelsk ordbog den hjælper til de mest almindelige ting men det er langt fra alt der står i. Engelsk/dansk ordbogen er blevet taget i brug til at finde ud af hvad det var for noget fisk vi har spist - da den engelske oversættelse fra spansk heller ikke hjælper.

Tirsdags grillede vi for første gang med Thomas' gasgrill - det gik glimrende - nu skal vi bare have fundet på en masse gode tilbehør vi kan grille - forslag modtages gerne.

Torsdag tog vi ind til Bilbao centrum med metroen for at se Guggenheim museet. Vi fandt en metrostation og fik købt billetter. Metroen består af to linier der følger dalen fra syd for Bilbao og ud til havet. Det tog en halv time ind til den store plads. Derfra gik vi ud til museet der ikke lå langt væk. Museet er kendt for sine arkitektoniske kvaliteter med sin blanding af pudsede flader, sten, glas og titaniumplader. Der er ikke mange flader der er plane udover gulvet. Det er mest spændende udenfra hvor det er beklædt med titaniumplader og facaden går rundt i tunger ud fra kerne af museet. 
Museet indendørs og udstillingen var ikke noget særligt for os - det mest oprivende var et Asger Jorn maleri - som også var den eneste kunstner vi kendte. Eller var der en kunstner der hovedsageligt lavede store skulpturer i jern - hovedrummet på museet var fyldt med 6-7 jernskulpturer hver især 10 meter i diameter eller længde og 4 meter høje - der var ikke rigtig nogen oplevelse indeni dem - de var faktisk noget skuffende. På 3. sal var der to 8½ tons rektankulære jernklodser - hmmm det må være et solidt gulv. Naborummet var fyldt med 4 store jernplader på højkant der mødtes på midten dog kunne man stadigvæk komme igennem - men det mest fantasktiske ifølge museet var at kunstneren havde fundet ud af at ved at stille en plade lodret helt ind i et hjørne kunne den stå selv! 

Fredag tog vi ud til et storcenter 2½ kilometer herfra - vi gik derud det tog åbentbart 35-40 minutter, men det føltes ikke sådan. Vi fik set hvad der var og købt lidt - vi var jo gående så det var begrænset hvad vi kunne have med. Sejlmageren har tilbudt at vi kunne få et lift men vi tænkte at vi hellere ville vente til uge 45 og i det hele taget til at vi vidste hvad vi skulle have i storcentret.

Søndag havde far sat et rugbrød over i bagemaskinen. Det tager en 3½ time at bage et brød så man skal planlægge det lidt. Det blev et rigtigt lækkert rugbrød - det kunne ikke være bedre. Vi fandt også sild frem til frokosten og silden skulle have noget at svømme i så en enkelt Aalborg snaps blev det til - det var ikke så ringe. En god afslutning på ugen selvom det stod ned med regn og vinden var hård fra nordvest - lige ind i havnen.

Bilbao uge 43 fra onsdag den 26. oktober 2011 til søndag den 30. oktober 2011.

Far tog kontakt til forsikringen for at se om vi kunne få dækket skaderne. Vi skulle få indhentet nogle tilbud og komme med en skadesanmeldelse med forløbet så ville Pantaenius vurdere om vi var berettiget. Det fik vi sendt torsdag med de tilbud vi nu havde plus et overslag på de mindre skader.

Thomas rodede med agtertoilettet der var stoppet - det er stadigvæk stoppet men kalk og skidt er fjernet fra rørsystemet i toilettet og pumpen. Thomas har forsøgt med toiletrens uden at det virkede og 3 m lang rensewire har også været igennem uden held. Han er nu godt træt af det toilet.

Jeg havde forsøgt hele dagen at finde gratis wifi fra båden, men vi ligger lige tilpas lagt væk til at vi ikke kan få et stabilt signal. Vores wifi forstærker til båden gik til under sejlladsen fra Brest til Bilbao - toppen til antenne var pludselig væk. 
Samme dag fandt Thomas gratis wifi hos McDonalds men der skal vi så sejle ind i gummibåden for at det kan lade sig gøre. Det har betydet at vi har brugt en del timer hos McDonalds sidenhen og spist et par McFlurry. Det er ikke det mest spændende sted men der er internet. 

Fredag fik vi accept fra forsikringen - bestilling af genua og forstag kunne iværksættes. Regningen for skader er løbet op i cirka 200.000 kr. 
Senere gik Thomas og jeg på sightseeing i området - der ligger nogle kæmpe villaer fra 1920'erne langs med kajen fra marinaen til byen - det er et velhavende område hvor haverne er meget velplejet og bilparken er i god stand med blandt andet mange Volvoer som C70. Vi fulgte promenaden op til en jernbro fra 1893 - Vizcaya Bridge - der transporterer biler over floden på en wireophængt gondola. Ved nærmere undersøgelse af broen spottede vi et Unesco flag der er tegn på at det er et verdensarv-monument - whc.unesco.org.
Vi gik egentlig til byen for at finde en Orange butik så vi kunne købe et dataabonnement til skibet så vi i det mindste kan sende og modtage email. Vi fandt én som  har åbent uafbrudt mandag til lørdag fra 10-21 - det er enestående hernede. Ekspedienten kan ikke noget engelsk men det lykkedes at få fat i en startpakke der dækker vores behov uden at det er alt for dyrt. Hjemme på skibet sætter vi simkortet i og kan fint komme på netværket men dataforbindelse er der ikke. Jeg prøver forskellige ting uden held.  

Lørdag og søndag var vejret godt med næsten 20°C og næsten skyfrit. Promenaden var fyldt med mennesker der enten går, løber, cykler eller løber på løbehjul/skateboard. Jeg var nede hos Orange igen for at få dataforbindelse - det lykkedes. Thomas fik forbundet Mini-C og Skipper 150 (satellitinternet) mens far brugte det meste af dagen med at hjælpe sejlmageren og medhjælper med forskellige spøgsmål og transport frem og tilbage til havnen. 
Menuen stod på Else-Maries frikadeller, kartofler i ovn, gulerødder og bearnaisesauce til - det ligger godt i maven.

Åbning af stor gave på åbent hav

Ved afgang fra Hundige havde vi fået en stor rød og hvid pakke med fra Mor, Jørgen, Bettina, Preben, Christina og Cecilie - men gaven måtte vi først åbne når vi var på åbent hav. Thomas og jeg var noget spændte på hvad der var i pakken, det var jo en stor pakke. 

Den 23. oktober 2011 var vi midt i Biscayen på meget dybt vand og uden at det var alt for vildt vejr - nu skulle pakken åbnes.

Thomas fandt pakken frem - den var meget stor så den var lidt svær at få op af trappen og man skulle også være forsigtig med pakken - indholdet kunne måske gå i stykker.
Vi fik pakken vel op i cockpittet og vi fik åbnet pakken. Indeni var der mange lækre sager - lakridser, skipperpiper, miniskildpadder, godteklumper, leverpostej, et glas kartofler, Uno, Jumbobøger, perlefigurer og tegninger. Det var rigtig mange gode ting - de fine tegninger kan man se på billedet og kartoflerne skal vi bruge på Mortens aften til brune kartofler, and og rødkål. Godteklumperne prøvesmagte vi med det samme da de meget hurtigt bliver for gamle. De smagte godt - vi blev faktisk nød til at smage en ekstra godteklump for at være sikker på om det var rigtigt at de smagte så godt - de smagte ligeså godt.

Vi glæder os til at smage alle de andre lækre ting i pakken.

fredag den 4. november 2011

St. Peters Port til Bilbao

Sejlladsen langs Guernseys kyst var seværdig med større villaer beliggende i indhak på de stejle klipper og oppe på plateauet palæer så store som slotte. Jeg havde roret og ville helst ikke alt for tæt på klippeskærende selvom kortplotteren viste at der var rigeligt med vand også et stykke tættere mod Guernsey. Vi klarede den og kom godt forbi. Om på halvvind imod Île d'Ouessant 110 sm væk og med 10 m/s gik vi 8-9 knob. Månen er var der ikke meget hjælp at hente i, i forhold til tidligere hvor den lyste flot op på båden og de andre skibe var lettere at identificere - nu var det bare mørkt. Efter min bedste nattesøvn på farten indtil videre - kom jeg op til en flot solopgang langs med klippeøerne og fyrtårnene ved Bretagnes nordvestlige kyst.

Vi passerede Bretagne imellem Île d'Ouessant og klippeøerne vest for Bretagne. Strømmen var kraftig i strædet med strømvivler og bådens fart over grund faldt fra 7 knob til 3 knob indtil et par sømil efter FYRET. Fyret er kendt fra kalendere over fyr - hvor billederne var noget mere dramatiske med bølgerne der slår højt op ad tårnet.

Nu lagde vi kursen mod La Coruna 350 sm i kurs 213°. Vi kunne ikke gå højere end 195° til at starte med - jo mere vi kom fri af Bretagne jo højere kunne vi gå.

På navtexen kom der imidlertid et kulingvarsel ind om at der mellem den 23. oktober fra kl. 18 til den 24. oktober kl. 15 ville komme vindstød af styrke 8 og 9 der hvor vi ville befinde os hvis fortsatte af samme kurs. Vi valgte derfor at sejle ind mod kysten for at undgå det værste blæsevejr - der var udsigt til vindstyrke 8 og det havde vi prøvet før. Mesan og storsejlene blev rebet - da det kun kan udføres inden vinden er kraftig. Det begyndte at blæse op henunder aften men det blev ikke til mere end 14-15 m/s dog er genuaen rullet halvt ind - om nattenen blæste det op til kulingstyrke. 

På siden af os begyndte marsvin at følge os på siden af båden - nogle af dem sprang højere end andre og fra tid til anden var de væk. De var meget livlige og man følte sig i godt selskab, både om dagen og om natten.

Jeg syntes ikke det var sjovt at sejle eller sove i. Jeg var noget udmattet da jeg stod op selvom det var løjet helt af - sejlene stod og blafrede. Men man bliver kastet rundt på briksen i løbet af natten - så man bruger mange kræfter på at sove og kan være træt i armene og ryggen - især når vi sejler imod bølgerne i kulingstyrke. 

Men lige pludselig blæser det op til hård vind fra ingen vind - ja der går ikke mere end 10-15 minutter - så har vi rigelig vind. Det varer nogle timer så løjer det helt af igen. Thomas tager over og så er det at det blæser op til kuling med vindstød af stormende kuling. Genuaen er nu kun et frimærke - men pludselig siger det bang og rullesystemet  til genuaen flyver rundt, skinnen til rullesystemet gik i 8-10 stykker og genuaen bliver flået i stykker. Thomas får fat i far som sover - han kommer hurtigt op. Storsejlet kommer ned men ikke hurtigt nok til at der ikke er sket skader på sejlet. Jeg overtager roret mens Thomas og far går igang med at fange rullesystemet ind inden det flår alt for meget istykker - det farer helt forvildet rundt i den hårde vind. De får det under kontrol og dirigeret ud i stævnen. Nu er der kun resterne af genuaen der flyver rundt. Vi vælger at styre mod Bilbao på grund af vindretningen. Havnen har nogle større marinaer og forhåbentligt også udstyrsbutikker til et nyt forstag og sejl. Vi sejler kun for mesansejl og fok - fokken er også blevet beskadiget af rullesystemet, men den er ikke rullet meget ud og ser ikke ud til at ville tage yderligere skade.

Ved anduvning til Bilbao tidlig onsdag morgen drejer vinden om i syd og resterne af genuaen får desværre fat i VHF og mellembølgeantennerne på toppen af mesanmasten - vi forsøgte ellers at undgå flere skader ved at gå til Bilbao - men vinden havde det sidste ord.

Der er tre marinaer i herude i Getxo - en lidt større end de andre to som vi vælger at sejle over til. Men de to pladser hvor vi kunne ligge var optaget af to andre større sejlbåde - så vi sejlede ud igen. Der var en længere flydebro i forlængelse af tankstationen men efter vi havde fået båden i nærheden af broen stod der at her må man ikke lægge til. Ud af havnen igen - to mænd begynder at vinke til os fra enden af broen -han pejer langs broen at han vil gerne have os til at lægge til på broen. Ind til broen igen da vi er inde ved broen - bliver vi viftet væk - han havde snakket med ejeren af marinaen - vinden var ikke god den dag. Vi bliver vist ned til en bro helt nede bagi bassinet - men der er langt fra nok plads til os. Vi vender om og sejler til RCMA marinaen men bliver afvist - vi gider ikke farer rundt mere og kaster anker mellem de to marinaer. 

Vi er klar til at tage over til sejlmageren ved 12.30 tiden men tænker at de nok holder siesta til en 14-tiden. Far tager gummibåden over til marinaen ved 14.30-tiden men bliver nød til at vente til de åbner igen klokken 17.00! 
Far tager sejlmageren med over på båden for at få ham til at give et tilbud på en genua, nyt forstag og reparation af de resterende skader. Han skærer resterne af genuaen vi stadig har siddende i masten ned, kigger lidt på forstaget og tager tilbage til marinaen. 

Om aftenen tager vi på restaurant kl. 19.15 men køkkenet åbner først kl. 20 - så der var ikke andre muligheder end at snuppe en øl og nogle snacks til at starte på. Tilbage til restauranten hvor vi fik bestilt fisk til hovedret og en lækker hvidvin. 

tirsdag den 1. november 2011

Cherbourg og St. Peters Port

Ved ankomsten til Cherbourg lagde vi til på den alleryderste flydebro hvor der var dybt og plads nok. Lige foran os lå der en helt ny stor og superhurtig orange katamaran og amerikansk flag - med Gastra påtrykt med store bogstaver på siden af båden. Næste båd igen var en ældre jernbåd med anløbninger og russisk flag - diametral modsætning til katamaranen. 

Den første aften i Cherbourg gik med at komme i bad - det var tiltrængt efter en 6 dage på vandet uden bad. Derudover afleverede vi fokken til reparation der var kommet en revne i den undervejs men den er heller ikke helt ny mere. Senere gik vi ud på en lækker fiskerestaurant der bød på en sprød Sancerre hvidvin og en 4 retters menu til 28,5 euros. Det var en velbesøgt restaurant med mange lokale og det kan man godt forstå for servicen og menuen var i top. Jeg fik serveret en delikat skaldyrstallerken med østers, grårejer, røde rejer, krebs, snegle og nogle muslinger som forret. Far og Thomas fik en fiskeforret der var lettere at gå til så de var væsentlig hurtigere færdige end mig der skulle pille rejer og snegle. Hovedretten stod på 3 slags fisk til Thomas og jeg mens far fik kammuslinger - det var fint tilberedt. Ostetallerkenen var smagfuld og desserten stod på en ok Coupe Colonel(lemonis og vodka). 

Dagen derpå stod på indkøb af reservedele, arbejde på båden og planlægning af turen med waypoints og vejr til La Coruna via St. Peters Port,Guernsey.

Om aftenen tog vi på yatchklubbens restaurant det var samme pris men hverken service eller maden var noget at skrive hjem om.

Torsdag den 20. oktober var der afgang ved 14-tiden ved flod der var det perfekte tidspunkt at afsejle fra Cherbourg. Men der var ingen vind så vi gik for motor det meste af vejen til St. Peters Port men strømmen var perfekt da den endelig vendte ved 16-tiden. Strømmen ved Cap de la Hague og Alderney er kendt for strømme op til 9-10 knob så der er en del at vinde ved at vælge det rigtige tidspunkt for afgang.
Ved anduvningen til St. Peters Port var vi lidt usikre på om vi kunne gå ind i havnen så vi valgte at ankre om lige udenfor havnen. I andet forsøg fik ankeret ordentligt fat i bunden - men mon der er nok vand nok senere på aftenen/natten? I følge kortplotter så det fint ud, men Thomas satte alligevel alarm på natten over på dybdemåler og ankerpladsalarm, hvis vi kommer mere end 50 m væk. Det var en meget fin ankerplads med ankerkugler lagt ud og fint udsyn til borgen der var oplyst og til byen St. Peters Port der ligger op ad en skråning og yderkanten af byen ligger husene på små klippefremspring.

Næste dag gik med at tanke diesel ialt 1000 liter til 68p/liter, handlet ind både i supermarked og marinemarked samt et god fladfisk på havnen som et sidste måltid inden La Coruna. Byen virker meget rig - velholdt by, fine biler og velklædte indbyggere - men det er jo også et skattely samt at det er mere eller mindre afgiftsfrit. Efter dieseltankning sejlede vi over til en fritliggende ponton i havnen så nu var det tid til at få gummibåden i vandet og motoren på for første gang på turen - den starter med det samme. Vi sejlede en den frem og tilbage i havnen - ind til land, ud til båd, over til marinemarkedet, ud til båd, ind til land, ud til båd. Vi sejlede til marinemarkedet hvor det lykkedes os at få fat i et par nye lanterner der virker nogenlunde tætte. De eksisterende fungerede kun efter hensigten halvdelen af turen ellers har de været tæret op indeni og hovedsageligt Thomas har forsøgt forskellige metoder. 

Ved 17-tiden tog vi fra St. Peters Port og kunne se en 4-5 dages sejlads foran os ned til La Coruna.