onsdag den 22. februar 2012

Santiago de Cuba, Cuba

Kør musen over billederne så kan i se hvor de er fra. Det gælder også mange af de gamle billeder.

26.01.2012 Santiago de Cuba

Vi cruiser godt udenom det amerikansk besatte område Guantanamo på Cubas sydside – vi ser ikke andre skibe hverken kommercielle eller militære. Det er mærkeligt at sejle forbi det område man har hørt så meget om – man har faktisk slet ikke lyst til at være der – man vil bare gerne videre.

Vi ankommer til Santiago de Cuba kl. 12.30 – ved indsejlingen til bugten står der et smukt fyrtårn og helt ude på hjørnet står den velbevarede og Unesco godkendte Castillo del Morro borg.

Det er let at finde ind til marinaen – den har åbenbart kaldt os op i lang tid inden vi kom til fyrtårnet – men det kunne da ikke være os de kaldte. Vi kaster anker – i med gummibåden og ind og hente det første hold myndigheder. Jeg kan ikke huske hver især hvad de alle sammen kan de virker som om de lapper lidt over hinanden - immigration, veterinær, 3 toldere, en fra indenrigsministeriet og en narkohund med fører. De følgende dage lugter der af hund på skibet. Det er ikke alle der kan engelsk – det giver lidt udfordringer – og vi må gætte. De første der kommer forbi forventer en lille gave – vi kommer af lidt Snickers og en memorystick. GPS'er og raketter bliver forseglet. Det er langt fra alle steder vi har haft nogle ombord – sidste gang var i Bilbao! Ellers er det foregået som et papirjob på et kontor.

Der ligger en dansk 2 mastet skonnert "Livet" hvor vi møder styrmanden Jakob der er alene på skibet – han siger de kommer fra Cienfuegos hvor de lå i 6 uger! Det er lang tid samme sted. De er 7 ombord på projektskibet hvoraf de 3 er elever.

Vi møder umiddelbart efter skipper Jens der forklarer os hvordan det foregår på Cuba med de to slags pesos de har og at man ikke skal tage mere med ind til byen end man kan tåle at miste. Vi føler ikke på noget tidspunkt på Cuba at røverne står på lur men vi tager stadig lidt forholdsregler. Jens introducerer os til Pedro der bor lige ved siden af marinaen og kan købe ind i cubanske supermarkeder med de pesos der er 1/24 værd af de pesos vi kan hæve. Han kan også lave et billigt måltid til os. Vi når ikke at bruge ham imens vi er der men det er rart at vide at vi kan tage fat i ham.

Thomas og Morten tager ind til byen med en Lada-taxa – vi ender med at betale 10 CUC der er det dobbelte af hvad der er rigtigt. Biler og lastbiler er et kapitel for sig – der er rigtig mange amerikanerbiler og lastbiler fra 1950'erne – motorcykler og busser er der også fra dengang. Der er senere hen kommet Ladaer, Hyundai og kineserbiler ind i landet. Der er mange lastbiler der fungere som busser hvor de fleste står op – vi fandt aldrig rigtigt ud af hvordan det fungerede.

Inde i byen får vi hævet nogle penge og straks vi kommer op på hovedpladsen med katedralen, regionsrådet og Cubas ældste hus - møder vi to cubanere der gerne vil vise os rundt. Vi starter på en bar med en glimrende mojito – de fortæller blandt andet at paven kommer forbi og de derfor har travlt med at istandsætte katedralen. Derefter går vi rundt i gaderne – op ad trappen til den franske bydel. Vi får undervejs fakta om mulighederne i Cuba – der bliver mindre stift. Man kan nu åbne sin egen Paladar (hjemmerestaurant) og andre butikker kan man eje op til 49% - men langtfra alle.

De finder en paladar til os som er udmærket men også dyr – det løber op i 35 CUC(~220 kr.). De 2 gutter kommer med rum og cigarer som er hovedformålet med deres gratis bytur – vi siger vi ikke er klar – de siger endda en meget lav pris men vi er ikke klar.

 

27.01.2012 Santiago de Cuba

Vi kommer sent afsted mod byen – men taxamanden holder klar – han tjener styrtende på os. Ud til Unesco-borgen der er noget mindre end San Juans men den er ligeså imponerende i dens velbevarethed. Efter vi har gået ned og op af mange trin på borgen går vi tilbage af den gade vi kom af med små boder der sælger træfigurer og enkelte faste boder der sælger musik, T-shirts og postkort. Thomas og far køber et hold flotte træfigurer hver – vi ser ikke nogle andre steder er ligeså flotte som dem – det havde jeg ligesom regnet med. Lada-taxaen holder klar og vi tager ind til pladsen i centrum igen.

Vi går den samme tur med far som vi gik dagen før. Ender på ARTex der er et spillested der servere mojito til 3 CUC stykket – det er de bedste mojito vi prøvede på Cuba.

Vi går igen rundt og bliver flere steder tilbudt cigarer og rum men takker nej. Sultne som vi er spiser vi kl. 16.30 på en billig superrestaurant på hovedvejen ud af byen – El Barracòn. Det er ikke mange gode restauranter vi støder på – udover denne er der Las Mamparas i Cienfuegos og Los Nardos i Havana. Det er svært at få is og god is er helt umuligt – vi går på isbar bagefter og får 5 kugle lidt kedelig chokoladeis og en kage til.

Der er musik på en skolegård hvor alle kan møde op og synge en sang eller spille på instrumenter. Kvaliteten her er ikke det bedste – men det er gratis og man får sig et godt grin indimellem. Nede på torvet møder vi skipper Jens og resten af mandskabet på Livet – de er på udkig efter et godt spillested som vi – vi følger dem lidt men det er ikke let at være så mange sammen. Vi skilles og går ned på Motamoros – får endnu en mojito og hører musik som det skal lyde – entusiastisk og melodisk. Efter en kedelige mojito går vi på ARTex igen hvor mojitoerne er i top og et større band er i gang – de leverer varen. Der kommer et par dansere forbi som byder alle de unge damer op til dans – de er imponerende som de kan bevæge sig til musikken – damerne klarer det tillige rigtigt godt.

Efter en oplevelsesrig aften tager vi beruset en taxa tilbage til båden for 6 CUC.

 

28.01.2012 Santiago de Cuba

Vi er lidt smadret efter gårdsdagens strabadser – vi beslutter at tjekke ud af marinaen og sejle videre mod Cienfuegos. Inden vi tager afsted skal vi lige have en kuvert med fra Livet til Dock Master i Cienfuegos. På Livet er de heller ikke nået så langt – de sagde ellers dagen før at de skulle tidligt afsted – vi får lidt tips og tricks af besætningen hvordan vi skal geberte os i Cienfuegos, hvor der er en sejlmager til genakker og hvad det koster med taxa til Havana. Vi får lidt historier om hvordan de er løbet ind i uheld med båden undervejs så det er ikke kun os novicer på verdenshavene der dummer sigJ.

Vi køber lige en enkelt flaske 11 års rum indefra den gamle Bacardifabrik – Barcardi flyttede til Bahamas inden fabrikkerne blev nationaliseret. Vi går ind til centrum og køber det eneste Cubaflag vi har set til salg men det er ikke ret stort – oppe ved salingshornet er det lillebitte.

Tilbage til båden og letter anker. Der er ingen vind så vi går for motor halvdelen af sejladsen til Cienfuegos. Vi lader ikke på batteribanke 1 – vi er bange for at den for nylig repareret generator er stået af. Det er åbenbart kun midlertidigt for den springer i gang efter at vi får givet motoren nogle omdrejninger.

 

29.01.2012 Mod Cienfuegos

Der er stadig ingen vind – man tænker kun på alt det diesel der løber igennem.

Vi sætter fiskestænger ud og vi får bid på begge stænger samtidigt. På Thomas' stang springer fisken ærgerligt nok af – det er sket før. Jeg skal lige have redningsvest på inden jeg kravler op – mens jeg kan høre linen løber hastigt ud – der er ikke meget bremse på. På med bremsen så meget så den stadig løber – med et er modstanden ovre og jeg kan stille og roligt trækken tunen ind.

Det er vores første tun (Albacore) – den er på cirka 3 kg – der er mere end rigeligt til os tre. I køleren med den til næste dag for der er taget mad op fra fryseren.

 

30.01.2012 Mod Cienfuegos

Selvstyren stopper med at virke – der sker ingenting når jeg trykker på auto – Thomas og far finder ud af at det er elektromagneterne der ikke fungerer. Der er ingen modstand i spolerne hvilket tyder på at viklingerne er smeltet sammen.

Det betyder vi skal håndstyrer resten af vejen til Cienfuegos – det er lidt strengt for så skal vi have en mand bag roret konstant der ikke kan lave andet end at styre. Men det er heldigvis blæst op så vi kan sætte sejlene det gør det mere spændende at styre.

Om aftenen spiser vi tunen fra i går – der bliver i alt 6 gode bøffer – vi bliver nød til at levne en enkel selvom de er velsmagende og perfekt stegt af grillmester Thomas. Tun kan vi godt fange mere af.

Vi overvejer om vi skal gå ind til Jardin de la Reina for at dykke hvor Fidel Castro tidligere dykkede. Vi er nemlig lidt tidlig på den – så vi igen ender på destinationen om natten. Far er klar til at hoppe i men jeg synes i hvert fald at det blæser en del og jeg er helt træt. Det bliver til at vi springer over og sejler videre.

tirsdag den 21. februar 2012

San Juan og turen til Cuba

18.01.2012 San Juan

Der er fart på skuden igen og vi er fremme ved San Juan ved en 4.30 – 70 sømil senere – lige inden vi svinger ind i bugten er det tæt på at jeg sejler en lille afmærkning ned – den er svær at se i den høje sø. Navigeringen ind til marinaen går fint med fars hjælp ved iPad og Pia som udkig – det er kun styrmand Morten der kommer til at trykke 5 gange på 10° kursændring på kurscomputeren i stedet for 5 gange på 1° - så der får jeg travlt med at komme tilbage på kursen. Vi smider anker igen.

Inddeklareringen tager lang tid – først vil de forbi båden ved marinetankstationen. Vi lægger til og tanker nu vi alligevel er der til $4 per gallon. Et par timer senere vil de bare have Thomas forbi deres kontor i stedet efter de har indset de ikke har tid til komme forbi båden. Det er ikke ligefrem den bedste dag vi taber tid med inddeklareringen for vi skal mod lufthavnen med pigerne ved 17-tiden. Vi lægger os ud for anker igen og Thomas får papirerne i orden – det tager ikke lang tid.

Vi tager ind til den gamle by ved 15-tiden – får tapas til middag – dejlig hurtig servering men dyrt – det løber altid op når man skal have tapas. Lonely Planets rute bliver fulgt – vi når det meste af den – der er mange koloniale bygninger der er intakte og et par rigtig gamle kirker men forterne kan vi desværre ikke nå der er for kort tid.

Vi henter kufferterne på båden og kører til lufthavnen. Kufferterne er fyldt til randen – Pias med 48,6 pund og Else Maries på 50,0 pund – max er 50,0 pund uden der skal betales overvægt. Else Marie har en næsten tom håndbagage mens Pias er godt fyldt. Deres hjemtur går glat - denne gang tager de bussen igennem Paris fra Orly til Charles de Gaulle i stedet for en €70 taxa.

 

19.01.2012 San Juan

Far og Thomas tager i Westmarine for at købe en masse smådele – de finder blandt andet fiskebog og et blue marlin flag. Thomas køber en router og et GoPro Hero 2 kamera i Best Buy – det samme som Henrik havde med – bare nyere. Det bliver spændende at prøve.

Jeg bliver på båden og skriver dagbog – jeg er langt bagefter. Jeg får skrevet det færdig som der var startet på.

Vi tager på Sizzlers om aftenen – men der er ikke mere benzin på gummibåd og vi må ro ind – det er vi ikke for gode til men vi kommer ind. Vi mødes med Jan fra båden Anaconda på restauranten og vi sætter os ved samme bord. Han har lige fået gaster fra Danmark – et ungt par med en 7 måneder gammel pige – de skal være med en måneds tid. Han har været på vandet i 12 år og har mange gode fif blandet andet har han et gratis kortplotterprogram med kort til computeren. Det får vi næste dag af ham.

 

20.01.2012 San Juan

Fra morgenstunden tager vi over på Anaconda og får fat i kort til kortplotter derudover får vi en stafette med fra FTLF – langturssejlerforeningen. Stafetten har været på tur siden april 2010 men vi ved ikke hvem der har haft den – der er ingen log i hylstret. Anaconda er 45 fod og fyldt op til randen – der hænger nogle fiskestænger med nogle kæmpehjul på og derudover souvenirs fra nogle af de øer han har været på. På agterdækket er der frugt, hajgab og dykkerflasker og ikke mindst 2 vindmøller med dannebrog på roret. Båden er gearet til verdensomsejling og han har de samme problemer med strømmen som vi har – man har aldrig strøm nok!

Tilbage på Blue Marlin er far i gang med elværket hvor der kun kommer damp ud af udstødningen - det er et dårligt tegn – der bliver fyldt kølevæske på og råvandsforsyningen bliver kigget efter. Batterierne har lægget syre igen og Thomas skifter de dårlige batterier. Vi går i marina for at fylde vand på og benzin på gummibåd– men beslutter at tage 2 overnatninger i marinaen. Efter påfyldning går Thomas og jeg i gang med at ordne fortoilet – det er stadig stoppet og det hjælper desværre heller ikke denne gang selvom vi er to. Løsningen må være at skære røret over og indsætte en samling med omløber.

Vi tager et bad og en taxa ind til byen for at spise. I Lonely Planet er Marmalade Top Choice – jeg kan ikke huske menuen men vi vælger efter at have kigget på et par andre restauranter at spise her. Det er et trendy sted og menuen byder på gourmet i særklasse – med en lækker reje appetizer med popcorn! En ekstra minisuppe udover det vi har bestilt. Fisk til hovedret og en lækker dessert – ikke store retter men til sidst er vi mætte.

Det var ikke helt en restaurant med Puerto Ricoansk køkken.

 

21.01.2012 San Juan

Thomas og jeg tager ind til den gamle by til fods – Thomas har set en isenkræmmer (ferriteria) på vejen som vi gerne skulle genfinde. Han finder det hvor vi ellers har givet op – men de ledninger, stikdåser og omløber til toilet som vi leder efter er enten for eller for omløberen er det i tommer i stedet for millimeter.

Vi går derefter en tur forbi posthuset for førstedagskuverter men det lykkes ikke. Ellers går vi bare lidt rundt i gaderne. Får lidt at spise på restauranten der hævder at være åstedet for Pina Colladaen – det er den bedste Pina Collada vi har fået på turen men der creolerkylling er heller ikke værst.

Nu går vi langs bymuren med minitårne hele vejen ud til den gamle byport hvor varer fra fragtskibene kom ind – den er ikke særlig stor men pæn det er den. Videre ud mod fortet der er separeret fra byen med en stor græsplæne der bliver brugt flittigt til at sætte drager op.

Unesco fortet "El Morro" er det vildeste fort vi har set – tykke mure og mange niveauer med plads til kanoner. De har endda en dedikeret nedkørsel til kanonerne – det går vel en 15 meter ned. Dette fort har kunnet yde en del modstand mod fremmede magter – der er ovenikøbet endnu et fort i den gamle by. På toppen af fortet er fyret placeret – det har de valgt at male i en kedelig grå farve i stedet for bare at lade det stå i sten. Nu føler vi endelig at vi har været i San Juan. Vi tager ud og bytter routeren eftersom vi ikke kunne får den til at læse på de rigtige frekvenser som wifiantennen modtager med. Derefter køber vi ind – det går godt men vi bliver trætte som sædvanlig. Vi kan heller ikke finde rugbrød her. Taxaen vi kører tilbage til båden i er fyldt med det vildeste anlæg i bagagerummet med dioder der blinker, seriøse forstærkere og store højtalere. Vi er lidt bekymret for hjemturen – men han spiller heldigvis ikke specielt højt.

Far har været i gang med at finde ud af hvor ferskvandspumpen lækker og er ved at samle den da vi er tilbage – han er ved at være træt af at kigge på den – især når han ikke kan fikse den. Den lækker ærgerligt nok ved akslen og vi beslutter at købe en ny.

Det er lørdag og Sizzlers er fuld af folk – fødselsdagsparty med dertilhørende støj og sang. Gulvet er total møget ind i mad – det er ikke for lækkert – der er en grund til den dæmpede belysning i restauranten.

 

22.01.2012 San Juan

Thomas og far tager til Westmarine for at købe en ferskvandspumpe men de åbner først klokken 11.00. De slår timen ihjel på Starbucks – kaffen er ikke for god og far påtaler at den er noget tynd – svaret er at sådan er filterkaffeJ. Ferskvandspumpen løber op i $350 – det er billigere end forventet – men den er heller ikke overdimensioneret som den gamle. Den bliver installeret på båden med samme og vi smider fortøjningerne i den kraftige sidevind med et par malingafskallinger til følge ved 15.30- tiden. Vi styrer for sejl mod Samana og Puerto Plata på den Dominikanske Republik.

23.01.2012 Samana

Genakkeren bliver sat i den gode vind – den trækker godt men tager noget tid at sætte op. Bugten ved Samana er kendt for pukkelhvaler der kommer for at kælve fra slutningen af januar til midt i marts. Vi ser mange hvaler men noget på afstand – vi ser den karakteristiske gejser når de ånder ud. Det er lige ved at blive mørkt og vi går om og bider vinden mere. Vi snakker lidt om vi skal tage genakkeren ned  - det blæser alligevel en del. Vi runder de 10 m/s som har været grænsen for hvornår vi tager den ned – vi beholder den oppe vi skal kun 30 sømil med 8-9 knob så går vi mere om på lens igen. Men det ender med at genakkeren blæser ud langs forliget og underliget – den kommer ned i vandet og under båden og vi kan ikke få den op – den er for tung.

Vi driver og 10 minutter senere kommer genakkeren over på den anden side af båden. Så kan vi hive den op med rimelig lethed - nu er det bare hvor vi kan få den syet. Genuaen bliver rullet ud i stedet – farten sænkes med et par knob.

 

24.01.2012-25.01.2012 Hispanola

Vi snakker en del om vi skal ind til den Dominikanske Republik – vi vil egentlig meget hellere bruge tiden på Cuba og Cayman Islands. Her er der et vandfald med 27 fald som man kan køre ned af på bagdelen – et af faldene er 8 meter! Hvad mon forsikringen siger til det hvis der sker noget?!?

Vi sejler forbi Puerto Plata og imellem Haiti og Skildpaddeøen(île de Tortue) – den er en gammel piratø. Der sejler en del små sejlskibe med huller i sejlet og en større sejlbåd fyldt med cirka 12 mand ombord. Senere ser jeg et sejlskib på afstand men det viser sig at være et meget lille sejlskib på en 2 meter med 2 mand ombord der er meget tættere på end jeg bedømmer det til. Vi går fra 4-7 knob de to dage – det blæser mere og mere op undervejs.

Menuen står på 2 mm koteletter og dagen efter på kæmpe tærøkalvekoteletter de er af en helt anden bedre kaliber – på andendagen er der store bølger men rødvin skal der til.

På aftenvagten slår vi ny hastighedsrekord på kortplotteren med 15,2 knob – det har helt sikkert hjulpet med de store bølger som man surfer på. 

lørdag den 18. februar 2012

Dansk Vestindien

08.01.2012 Sejlads fra Sint Maarten til St. Croix

Vi arbejder hele dagen i Phillipsburg med at få fikset et problemer på båden som utæt ferskvandspumpe og testet den nye wifiantenne vi købte i marinebutikken. Vi skal helst ikke for tidligt fra Phillipsburg for så ender vi på St Croix midt om natten det giver nogle udfordringer når vi skal igennem passagerne i koralrevene ved Christiansted. Vi kommer afsted ved 16.30 tiden men det kniber med vinden - vi går små 4 knob på plat læns og det gynger en del.

 

09.01.2012 St. Croix – Christiansted

Vi ankommer om formiddagen til Christiansted som planlagt og finder en god ankerplads. Vi skal nu inddeklarere til USA – det er noget spændende hvor meget de vil splitte skibet ad – men de vil egentlig bare have os forbi kontoret så ingen gennemgang af skibet – super - det er irriterende når de kommer ombord og skal bruge lang tid på skibsgennemgang. Manden på kontoret har lidt computerproblemer så vi skal lige komme forbi lidt senere til fingeraftryk og billede. Vi går ind til fortet, toldhuset og vejestationen – det er utroligt velbevaret. Tilbage til immigrationskontoret og få taget billede og fingeraftryk.

Vi tager derefter ind til byen for at se fortet – der er guide til fortet på dansk – det er ren luksus. Det er et lille gult fort der kun har givet en falsk tryghed mod angreb – pirater kunne det nok modstå med mod udenlandske flåder må det give fortabt.

Det nærmer sig 16.30 og vi må hellere gå hen på brew pubben for der er Crab race kl. 17 så vi må hellere få en god plads. Vi får et bord og kan se det starter kl. 17.25 – det passer lige med et par øl. Vi finder ud af at registreringen til krabbeløbet starter på det tidspunkt og det vælter ind med lokale der vil være med – for det er ret fine præmier der er på spil -blandt andet et hotelophold. Vi gætter på at der er godt 100 krabber med så det tager sin tid før selve løbet kan starte. Den bliver første halv syv før at krabberne slippes løs – men humor er det når krabberne slippes løs og løber ud fra centrum af cirklen – livligt kommenteret og med notering af vinderne – fantastisk.

Lige så snart de 10-12 løb er færdige og præmierne er uddelt er pubben tom – der var mange lokale. Vi spiser en stor bøf samme sted hvor øllene er inkluderet – så det hjælper lidt på prisen.

 

10.01.2012 St. Croix

Vi lejer en bil hvor der er fin plads til alle 5 – der er lige den detalje at det er amerikanske biler med rattet i venstre side men man kører også i venstre side af vejen – vi tegnede forsikring! Vi tager den slaviske tur via Center Line Road hvor vi gør første stop ved Cruzan Rum destilleri. Det er lidt svært at finde og det ser meget lukket ud for turister – men vi kommer ind uden problemer. Rundturen på destilleriet er ikke det helt store og det er næsten umuligt at høre hvad guiden siger. Bagefter bliver vi tilbudt drink og smagsprøver på de rene varer – det virker for vi køber hele 7 flasker.

Videre til Estate Whit sukkerplantagen der desværre er lukket men man kan gå rundt på området og se hovedbygningen med buede ender udefra. Og sidst men ikke mindst ruinerne af den gamle sukkermølle samt kobberbadene til inddampning af sukkermassen. Det må have været rygende varmt at arbejde der.

Frederiksted fort er næste stop – det er lidt mindre end det i Christiansted og rørt. Der er ikke meget at sige til Frederiksted – udover den er helt død. Der kommer et cruiseship ind hver tredje dag så det er nok der det sker. Vi spiste på Turtle Deli som leverer nogle kæmpe sandwich – Pia spiser kun halvdelen og tager resten med hjem.

 

11.01.2012 St. Croix

Dykning på the wall på nordsiden af St. Croix er et must – det er en væg der går ned til 5000 meters dybde fra 7 meter. Far, Thomas og jeg tager afsted med Ultimate Bluewater Adventures – www.stcroixscuba.com.  Pigerne bliver i byen og shopper plus skriver et del postkort.

På dykkerbåden er der et hold elever, to divemastere og kun os tre turister. Vi tager ud til Salt River Bay hvor vi hopper i vandet – det er første dyk for Thomas på denne tur, men rolige John får ham beroliget. Der er god sigt og næsten ingen strøm så det kan ikke være bedre. Der er lige den detalje med at Thomas mest er til dyk på max 10 meter og det skal helst være bunden. På dette dyk kommer vi ned på 27.5 meter og bunden er på 4000 meter – han vender dog også kortvarigt om efter at have kigget ned i dybet – der er langt ned. Far er helt rolig i vandet denne gang – nu har han ikke så meget bly med i vesten og vesten er dermed næsten tom for luft. Det bliver et superdyk med en lille nurseshark, en mellem moræne og en del fisk.

Andet dyk er på 6 mile reef lige udenfor Christiansted – her ser vi en større rokke, en fin skildpadde i vandet og senere hen en andet type der sover – det kan de gøre i op til 6 timer uden at gå op til overfladen for nye luftforsyninger.

Det er den bedste dykkerbutik som vi har prøvet – de leverede varen.

Pia har i mellemtiden fundet en pæn nederdel som Thomas er hurtig og sige at det er julegaven fra ham. Derudover har hun set et endnu ikke indkøbt armbånd med skår fra tallerkner som pynt – det er planen at det skulle blive julegaven fra mig. Vi går hen og kigger på det men det passer bare ikke helt – i stedet er der et par ringe som kunne være interessante – og det ender med at blive en af dem.

Vi har hørt rygter om at man som dansker kan kommer ind og se Guvernørhuset hvor Peter von Scholten styrede fra. Det går let med at komme ind og vi kan gå frit rundt. Det er især de mørke glassale på 2. sal der gør indtryk med alle spejlene.

 

12.01.2012 Sejlads til St. John

Vi tager ankret op klokken 4.30 om morgenen og drager mod St. John – turen går let og vi ankommer til Cruz Bay 10.30. Vi kan desværre ikke ligge i Cruz Bay men må kaste anker i næste bugt.

Vi tager hen til nationalparkens besøgscenter – halvdelen af øen er nationalpark. Vi ville gerne på en trail med efterfølgende returbåd til Cruz Bay men turen er desværre booket – men der er en lettere tur vi kan tage. Vi er sultne så på den nærmeste restaurant får vi et kæmpe meximåltid med dertil hørende kæmpe frozen lemondrink.

Vi beslutter at tage til en taxa til Annaberg sukkerplantage og skole. Vi kommer fint derud og aftaler med taxaen at han skal hente os igen kl. 16.30. Der er ikke meget tilbage af bygningerne – skolen er også helt væk. Men udsigten er udover det sædvanlige – der er flotte bakker og fine sandstranden overalt.

Da vi skal hjem kommer taxaen ikke og henter os – hvordan kommer vi så tilbage? For der er ikke meget trafik imens vi har været der. Efter lang tid på Annaberg og mange insektbid senere går vi mod Cinnamon Bay hvor der skulle være lidt mere trafik. Lige før Cinnamon Bay kommer en anden taxa langt om længe og samler os op. Som en lille godbid får vi en stor is i Cruz bay – det er tiltrængt. Thomas køber et par pæne ternede shorts og jeg et par farverige klipklapper.

 

13.01.2012 St. John

Far og Else Marie shopper et par shorts fra morgenstunden inden vi letter anker fra Cruz Bay og sejler mod Maho Bay ved 12-tiden. Det tager kun en time at sejle om på nordsiden af øen og kaste anker – her ligger vi noget bedre end dagen før og der er koraller langs kysten som vi kan snorkle på. Far sejler Thomas, Pia og jeg ind til stranden. Thomas og jeg snorkle en del og der er meget at se. Rigtig mange fisk inklusiv en Barracuda og de sædvanlige sommerfuglefisk. Thomas får spottet en blæksprutte som gemmer sig i sit hul – det er spændende for det er første gang vi ser sådan en fætter. Pia kommer også i vandet – så længe hun kan bunde er hun helt tryg. Hun prøver endda at snorkle – det går helt fint og uden at få vand hverken i snorkel eller maske.

Ude på båden tager far dykkerflaskerne på og inspicerer båden under vandet for skader og om vi stadig har zinkanoder med. Malingen og primeren er flere steder faldet helt af og det rå jern står tilbage – det er ikke godt. Far henter os igen og senere spiser vi på båden – vi er noget sultne.

 

14.01.2012 St. John til St. Thomas

Næste morgen drager vi mod St. Thomas ved 9-tiden – det er en flot tur med mange småøer. Her er ret trafikeret med mange sejlskibe, dykkerbåde og motorbåde – vi er på kollisionskurs med en enkelt sejlbåd.

Vi er i Charlotte Amalie ved 11.30 tiden – ved indsejlingen til bugten bliver vi indhentet af en 85 meter superyacht som kalder os op over radioen og spørger hvor vi vil sejle hen – lige ud siger Thomas. De havde en plan om at overhale os og styre til styrbord – men det opgiver de og bliver pænt bag os til vi er nær ankerpladsen. Vi lægger til af et par omgange – det er ikke altid det går lige let – vi vil helst ikke ligge alt for tæt på nabobådene. Vi kan se at Rising Sun på 138 meter! ligger i megayachtmarinaen den er stor men ikke særlig køn men Phoenix 2 på 90 meter ligger også i marinaen og den er gejlet vildt op med lys i stævnen hvor der er en Fønix. Der ligger en del andre megayachter men dem på 50 meter ser ikke ud af ret meget – de er små!

Resten af dagen er vi oppe i byen og butikkerne er ret vilde for at få os ind hos dem for der er ikke nogle cruiseships i byen idag. I Dronningegaden er der hovedsageligt juvelerbutikker og souvenirshops som i de andre cruiseshipbyer. Men Charlotte Amalie er noget forskellig fra Christiansted – der er ingen buegange men masser af flotte altaner og små gyder der går nede fra vandet og op til Dronningegaden. Det er ikke ligeså dansk her som på St. Croix der er det for turistet. Vi ender på bar med stærke drinks og wifi.

Vi er noget pløret på vej til restauranten der ligger oppe med udsigt over byen. Det er en god tjener der forklarer fint hvad de har på menukortet og fortæller sjove historier – ovenikøbet leverer kokken lækker mad. Desserten er rumflamberede bananer med is til – glimrende.

 

15.01.2012 St. Thomas

Far og Else Marie tager til gudstjeneste i 2 stive timer i den gamle danske kirke – gospelkor og gave i form af en notesbog får de med – tiden er fyldt med liv og energi. Tiden går alt for hurtigt - og de er overrasket over at de 2 timer allerede er gået.  

Derefter tager vi til Coral World på nordsiden af øen – der byder på alt fra havet omkring St. Thomas plus lidt ekstra. Else Marie og Pia har ikke rigtigt snorklet og set det akvarium af fisk der er lige under vandoverfladen.

Vi starter med at tage til fodring i akvariet hvor der er en dykker der fodre fiskene – specielt rokken er anderledes end de andre fisk – der jo har munden på undersiden. Ellers viser vi de fisk vi har set når vi har været i vandet – men der er mange vi endnu ikke har set. Udendørs har de bassiner med hajer, større skildpadder, rokker. Indenfor er vi til søløveopvisning  - de får rigtigt spist nogle småfisk for de tricks de kan. I samme rum er der 5 cm små skildpadder der febrilsk padler rundt i vandet – de har slet ikke styr på – kæmper for at holde sig nede i vandet og styrer ind i koraller.

Det har været en god oplevelse men det kunne godt trænge til en kærlig hånd – det er noget slidt.

Tilbage i Charlotte Amalie går vi direkte på Green House for kølige drinks, snacks og wifi.  Vi orker ikke det helt store med aftensmaden og køber takeaway fra en mobilgrill – det lyder lidt farligt med hensyn til om vi bliver syge – men der er run på og det ser ud som om der er styr på det. Det er nogle enorme portioner og vi tager derfor kun 3 bakker med en halv kylling og en stang spareribs. Vi spiser så meget vi kan på båden for det smager fortræffeligt – det levnede spiser vi dagen efter.

 

16.01.2012 St. Thomas

Det er store shoppingdag i Charlotte Amalie – det er sidste bytur inden pigerne tager til Danmark. Vi er delt op i hold – men mødes dog alligevel tilfældigt i en butik. Vi får købt gaver til pigerne i Helsingør og en masse postkort men ingen frimærkerL. Vi køber et par trykte malerier – helt uden at der blev givet afslag – det går ikke for godt. Pia finder endelig en hat der passer til hende – her er der tillige fast pris – det er helt nyt for de fleste steder har man kunnet få cirka 15% af prisen.

Vi når lige forbi den jødiske kirke hvor gulvet er dækket af sand og generel meget lys – inde bagved er en tavler med alle jøder der er døde siden 1920'erne – det er ikke ret mange. Vi går også op af de 99 steps men det er mest for udsigtens skyld man går op af den – der er nogle flotte villaer undervejs og øverst oppe Black Beard Castle der desværre er lukket.

Else Marie og far køber ind - det tager lidt tid med at få købt de tunge varer og finde en port der er åben til marinaen da de skal tilbage. Vi andre laver mad imens.

 

17.01.2012 St. Thomas sejlads til Magens Bay

Tidligt om morgenen letter vi anker og sejler til Magens Bay. Bugten er kendt for sin fine lange sandstrand der er omkranset af bakker på begge sidder og godt beskyttet. Der er megen vind til tider kulingstyrke og vi vipper en del rundt men det tager ikke lang tid før vi er fremme. Ankeret bliver kastet ikke langt fra land og vi kan se taxaerne kommer ind med cruiseshipspassagerer.

Vi tager først ind til stranden med gummibåden ved 14-tiden så vi ikke bliver helt stegt. På det tidspunkt er stranden ret fyldt og der er kø til snackbaren – men is er der ikke nogle steder.

For første gang er alle i vandet – Pia, far og Else Marie svømmer lidt rundt mens Thomas og jeg snorkler. Vi ser en stor rokke - der er faretrugende tæt på i det oprørte vand - man skal passe på man ikke lige pludselig træder på den. De andre tager gummibåden mens jeg svømmer tilbage til båden - der er ikke særligt langt men det er nu hårdt nok.

Inden vi tager mod San Juan, Puerto Rico ved solnedgang ser vi stimer af større fisk der springer op af vandet – det ser vildt ud.

onsdag den 15. februar 2012

St. Kitts og Sint Maarteen

03.01.2012 St. Kitts

Der er en ulempe når man ligger i marinaen – der er sværme af myg der om natten overfalder én imens man sover. Så kan vi da bare lukke vinduerne men det betyder at temperaturen stiger gevaldigt. Pia og Else Marie viser stolt der ben frem – der er plastret til med myggestik – Pias myggestik er enorme. Vi er noget smadret ovenpå myggenatten men vi starter med at få shoppet det vi skal shoppe – en del t-shirts. Else Marie og far finder nogle strømpebukser i XL som de udvider til de passer på vinduerne – det virker som det skal.

Derefter tager vi en taxatur til Brimstone Hill Fortress der er på Unesco verdenskulturarvsliste – taxamanden her er ikke til at forhandle med – det bliver listepriserne. Man skal igennem 3 smalle porte før man når op til citadellet hvor der er yderligere en port – chaufføren kunne ikke engang snakke i mobil samtidig.

Vi får en time til at spise på det lille cafeteria og efterfølgende se citadellet. Sandwich'ne er vældig dyre og det tager lang tid før de er klar. Vi spæner op på citadellet der er simpelt opbygget med bastioner nedenfor og med kanoner øverst på citadellet – udsigten er enestående udover vandet.

Det tager lidt mere end den time vi fik tildelt men chaufføren brokker sig ikke. Vi kører tilbage langs kysten – det er smuk tur. Der ligger blandt andet en del universiteter hvor der er hovedsageligt udenlandske studerende på – det er en af indtægterne på øen.

Sidste stop med taxaen er på en bakketop hvor man kan se de fine strande, Nevis og resorts. En ung mand står på pladsen med en abe på skulderen – og uden jeg ænser det er jeg kommet for tæt på og aben springer over på min skuldre. Jeg prøver at komme af med bæstet igen men stopper hurtigt da den napper efter mig – jeg skulle nødigt blive smittet med en sygdom. Jeg synes ikke det er særligt sjovt og siger til ham mange gange at han skal fjerne den – han griner bare – langt om længe tager han den tilbage. Aben er ikke meget for at komme tilbage – det ser ikke helt ud som om han behandler den godt.

Tilbage i byen får vi drinks og karnevallet starter ufortrødent igen – vi går derfor på en udmærket fiskerestaurant godt en kilometer fra byen og larmen for at spise.

Thomas, Pia og jeg tager ind for et par drinks bagefter – for at opleve det sidste af karnevallet.

I Pia og Mortens kahyt kommer der stadig myg ind om natten – vi finder ud af at nettet ikke slutter ordentligt tæt – mere gaffertape bliver sat op og det hjælper. Men det tager sin tid at få klasket alle myggene – Pia klasker og jeg lyser for at finde dem.

 

04.01.2012 St. Kitts til Sint Maarten via Saba

På Mortens fødselsdag er der afgang mod Saba. Der er nogle helt fantastiske dykker steder. Sejladsen går derudad med 7-9 knob – der har været fart på på alle vores stræk.

Vi ankommer ved middagstid og opdager at øen er meget utilgængelig – der er en kaj direkte ud til havet så det vil ikke være sjovt at lægge til derinde – heller ikke med dinghy. Vi ligger lidt og overvejer om vi overhovedet vil smide anker – hverken Thomas eller far er klar til at dykke endnu og det er noget besværligt at komme ind og rundt på øen. Vi beslutter at sejle videre til Simpson Bay på Sint Maarten.

Der er kun en let vind at sejle på så det tager sin tid – vi ankommer først til Simpson Bay under aften. Finder en plads udenfor Simpson Bay og kaster anker. Simpson Bay er kendt for at have supermegayachts liggende – vi kan se på AIS at de generelt er mellem 50 og 90 meter lange. Lige ved siden af os ligger der en kæmpe sejlbåd på en 50 meter – den har en luge i agterenden hvor der er plads til større dinghy.

Vi vipper en del den nat og får ikke fuldt udbytte af nattetimerne.

 

05.01.2012 Sint Maarten – Phillipsburg

Det koster $150 for at ligger for anker – det gælder for en hel uge men så lang tid har vi ikke brug for. Hvis vi så skal ind i selve bugten koster det yderligere $150 for at komme ind gennem vippebroen – vi letter anker og sejler til Phillipsburg der er shoppingbyen og det er også her cruiseships ankommer.

Der er ikke langt ca. 1 times sejlads. I bugten ved Phillipsburg er der kun lige nok vand til at vi kan sejle der og Else Marie er fast dybde oplæser. Vi vil gerne ligge i Bobbys Marina så vi kalder den op men der sker ikke noget. Vi sejler helt ind til marinaen og dybden siger 3.5-4 meter – pludselig kommer der et ryk i båden – vi rammer bunden – selvom dybden sagde 3.2 meter – det skal vi åbenbart lige huske. Fuld bak så vi kommer over hvor der er lidt dybere.  Vi kalder op igen men der er ikke plads i marina og vi kaster derfor anker.

Der er en fin strandpromenade og stranden ser lækker ud. Der ligger et par cruiseships så der vil nok være en del turister i byen. Thomas går den slagne gang til tolderne, immigrationen og lægen. Derefter tager Else Marie og far på shopping mens Pia og Morten bliver på båden.

Far er klippet da vi ser ham igen og Else Marie har fået hat på – en stor hat. Byen bugner med juvelerbutikker – hver anden butik i hovedgaden er juveler. Pia og jeg går ind i et par stykker for at se udvalget – vi er heldigvis enige om at det er for meget bling bling – der er det flottere og sjovere det vi ser i Danmark. Cruiseshipsne er ved at tage afsted og byen er næsten tom og lidt kedelig.

Thomas og Morten bliver klippet samme sted som far – til $12 per klipning – trimmeren bliver flittigt anvendt. Første klipning siden afgang fra Danmark. De andre sidder og får en drink på en bar/restaurant på strandpromenaden – senere spiser vi samme sted.

 

06.01.2012 Sint Maarten – Phillipsburg

Det er dykkerdag – far og jeg skal ud på dyk om formiddagen og Thomas om eftermiddagen. Det har blæst og blæser stadig en del da vi tager afsted om morgenen - det bliver nogle svære dyk i dag. Afsted kl. 9 hvor vi bliver informeret om at vi skal sejle et stykke og ikke ud til det vrag som Phillipsburg er kendt for – øv øv. Det er fars første dyk så det er noget spændende især i dette vejr. Jeg har en del selvtillid fra dykningen på Dominica så jeg beroliger far om at det nok skal blive en god oplevelse. Vi hører lige inden afgang at eftermiddagsturen er aflyst grundet for dårligt vejr så Thomas kommer ikke afsted. Far og jeg har heldigvis taget en søsygepille for det gynger og vugger noget da vi ankommer til dykkerstedet. Det er et lille vrag vi skal besøge på 18 meter vand – vi kommer fint i vandet – der er en del strøm og dårlig sigt så pulsen og vejrtrækningen kører i højeste gear men det kommer dog hurtigt under kontrol. Vi ser en del fisk inklusiv en fin barracuda men ellers er det et noget kedeligt dyk. Far farer noget forvildet rundt i vandet – jeg prøver at holde øje med ham – på et tidspunkt svømmer han over til det andet hold der er i vandet – han kommer dog tilbage. Efter endt dyk får han reprimander om at han skal holde sig tættere til lederen og på andet dyk går det væsentlig bedre.

Andet dyk er på koralrev med mange fisk – vandet er roligere og god sigt – vi svømmer igennem en lille tunnel – og ser den første skildpadde.

Efter endt dykning tager vi alle ind til byen for at shoppe – Pia og Morten, drikke drinks - Far og Else Marie eller kigge efter førstedagskuverter på posthuset - Thomas.

Thomas finder nogle fine førstedagskuverter hos en antikvariat på hovedstrøget  så posthuset springer han over. Jeg køber en sivhat  og et uv filter til min ene kameralinse men ellers er det kun juvelerbutikker og det gider hverken Pia eller jeg. Pia prøver en del hatte men der er ikke nogen der rigtig passer til hende.

Vi drikker et par happy-hour drinks og får lidt at spise inden vi er færdige.

 

07.01.2012 Sint Maarten – Phillipsburg

Thomas, Pia og jeg tager til Simpson Bay med en deletaxa – de kører hele tiden og koster et par dollar per mand. Vi går i Budget Marine for at købe nogle ting til båden – en hel masse smådele som tager lang tid at finde – vi er derinde i 2 stive timer. Pia bliver utålmådig og går ind til byen men der er kun lidt at kigge på og vi er sultne.

Vi mødes på broen hvor alle skibe ind til bugten kommer igennem. Thomas vil gerne tage et billede men kameraet kan han ikke finde – panik – afsted til Budget Marine. Det viser sig at det er glemt hos computerbutikken vi startede i – så er der ro på igen.

Pia og jeg er gået på yacht klubbens pub ud til broen i mellemtiden for at få noget at spise og drikke. Det er sjovt at se når de store megayachts skal igennem broen der er mandskab for, agter og på siderne for at give informationer til styrmanden. Til info koster det dem $1000 at få broen åbnet. Som en lille happening er de på et af megayachtene klædt ud som superhelte – rimelig cool.

Som en sidste oplevelse skal vi ud for enden af landingsbanen hvor der er en lille strand – stranden ligger sådan at når de større fly skal starte er der sandstorm og hvad der måtte ligge på stranden vil ende i vandet! Der er en del store flyvere der har take-off imens vi er der – vi stiller os lidt til siden så vi ikke bliver blæst helt omkuld – men der er nogle der stiller sig midt for og kæmper for at blive stående imens de bliver sandblæst. Denne oplevelse kan vi kun anbefale – det er noget specielt.

Vi mødes alle i Phillipsburg – drikker et par drinks og spiser på marinaens restaurant. Vi køber ind til en uges tid i supermarkedet så vi kan lave lidt mad på båden.